Pedagoška psihologija

deca i maske

Nova školska godina doneće dosta izazova deci, roditeljima, ali i učiteljima i nastavnicima. Časovi će trajati 30 minuta, biće obavezno nošenje maski, a na muzičkom neće biti pevanja, dok će vežbanje biti moguće samo na distanci. Pustite decu da sami odaberu maske za sebe, možda sa likovima iz crtaća. Tako će ih pre nositi. Detetu u školski ranac možete da spakujete i sredstvo za dezinfekciju ruku. Objasnite deci da se maske nose tako da pokrivaju nos, usta i bradu.

Napiši komentar (0 komentara)
promena škole

Budite iskreni prema detetu i prvo mu objasnite zašto mora da promeni školu. Priču prilagodite njegovom uzrastu sa akcentom na cilj i benefit koji se dobija od nove škole i novih drugara. Pokazujte puno razumevanja i uvek imajte vremena za razgovore sa detetom o problemima koji ga muče u novoj sredini.

Napiši komentar (0 komentara)
pad ispita

Pomozite svom studentu da prevaziđe strah. Razgovarajte, ne pritiskajte. Koliko god vam je teško da prihvatite da vaše dete ne može da položi neki ispit, mislite i o tome da bi sve moglo da se završi i daleko gore.

Napiši komentar (0 komentara)
deca i petice

Jesu važne, ali nisu merilo uspeha. Važno je da li dete uči zato što ga za peticu čeka nagrada kod kuće ili zato što ima unutrašnju motivaciju pa ga do dobrih ocena vodi radoznalost. Ocene nisu nužno merilo znanja i objasnite detetu da je sasvim u redu da u dnevniku ima sve ocene, pa čak i jedinicu kad zasluži. Rečenice poput „Moraš da učiš više“, „Moraš da imaš sve petice i na polugodištu i na kraju godine“ i „Kako tvoji drugari mogu, a ti ne možeš“stvaraju deci pritisak.

Napiši komentar (0 komentara)
bežanje sa časova

Srpski učenici prednjače u svetu po izostancima iz škole. Kao opravdanja najčešće se navode zdravstveni razlozi, takmičenja, putovanja, a ponekad roditelji pravdaju časove zbog izbegavanja kontrolne vežbe ili propitivanja. Ako im pravdate časove samo da bi izbegli kontrolni, dajete im loš primer.

Napiši komentar (0 komentara)
poklanjanje ocena

Približava se kraj školske godine. Popustljivost je vaspitni stil u kom deca danas odrastaju i on se proširio i na školu. Kada učenik dobije veću ocenu od one koju zaslužuje, indirektno mu se sugeriše da je uspeh bez truda i rada moguć. Poklanjanje ocena vukovcima postoji, ali veoma je važno kada se to radi. U petom razredu može biti opravdano jer deca prelaze s razredne na predmetnu nastavu

Napiši komentar (0 komentara)
nastavnici i deca

Istraživali smo da li je nestao autoritet profesora. Nastavnik učenika ne sme da udalji sa časa zbog nediscipline i ometanja rada i treba da nađe pravi metod da ga smiri. Pitanje je kako, kad to često ni roditeljima ne polazi za rukom. Što više nastavnik izbacuje i opominje jednog učenika, veća je šansa da od njega napravi uzor drugim đacima jer onda je on u cenru pažnje.

Napiši komentar (0 komentara)
ocene u školi

Ovo je poslednji trenutak. Do letnjeg raspusta je ostalo još malo. Pritisak zbog ocena polako raste, ali i ako su neke problematične, ima leka i u poslednjem trenutku.

Napiši komentar (0 komentara)

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.