Razvojna psihologija

šerenting roditeljovanje

Eksponiranje dece u virtuelnom svetu sve češće je svesna odluka roditelja, obično motivisana ekonomskim interesima, odnosno time da mame i tate žele da zarađuju reklamiranjem na društvenim mrežama, koje podrazumeva i angažovanje dece. Mnoge majke sve više koriste antišerenting - kada je na fotografiji sa decom fokus na npr. modnoj kombinaciji koja se reklamira, a detetovo lice i/ili cela glava su skriveni. Roditelji svesno ostavljaju potencijalno štetne digitalne tragove pre nego što imaju saglasnost svoje dece. Šta kad slike dece postanu unosan posao?

Napiši komentar (0 komentara)
sindrom odbeglih očeva

Postoje tate koje nakon razvoda nastavljaju da budu posvećeni roditelji. Ali ima i onih koji se nakon toga ne udaljavaju samo od bivše supruge, već i od dece. Viđaju ih retko, preskaču važna dešavanja u njihovom životu i tako povređuju sopstvenu decu. Zašto? Detetu su potrebna oba roditelja, i otac i majka, da bi odrastao u emocionalno zdravu osobu. Zato i nakon razvoda stavite interes deteta na prvo mesto.

Napiši komentar (0 komentara)

"Progovori, sliko". Ovo je omiljena rečenica tinejdžera, koji su zaboravili koliko te godine znaju biti teške. Ali važno je da i vi budete spremni na promene i da imate u vidu da ste svom tinejdžeru potrebniji nego ikad ranije.

Napiši komentar (0 komentara)
humor kod dece

Osmehivanje, kikotanje i valjanje od smeha sastavni su deo srećnog detinjstva. Tako se dete u proseku nasmeje 300 puta na dan, za razliku od odraslog čoveka koji osmeh razvuče 17 puta dnevno. Od dece mi odrasli trebalo bi da učimo, ali i da mi njih naučimo da zadrže osmeh na licu.

Napiši komentar (0 komentara)
batine i deca

Iako batine zaustavljaju neželjeno ponašanje, one samo kratkoročno rešavaju problem, ostavljaju emotivne tragove i šalju lošu poruku deci jer činjenica je da nasilje rađa nasilje. Svaki treći roditelj koristi batine kao vaspitnu meru kad ostane bez pravih reči i strpljenja.

Napiši komentar (0 komentara)
deca i štednja

Pravilan odnos prema novcu - Mališani već od treće godine prepoznaju vrednost novca, a podučavanje deteta o vrednosti štednje novca nije nimalo lak posao. Sa polaskom u osnovnu školu, deci treba određivati džeparac.

Napiši komentar (0 komentara)
deca i novac

Važno je da počnu da planiraju troškove, da štede, da sagledaju mogućnosti i prilagode im svoje želje. Evo kako da ih naučite da novac ne pada s neba. 6-12 godina pravo je vreme kada dete treba da savlada veštinu kupovine i kontrolisanja kusura.

Napiši komentar (0 komentara)
Deca i slike

Ko nam sve gleda slike s letovanja? Pre nego što napuni pet godina, dete već ima oko 1.000 slika na društvenim mrežama. Slike golišave dece koja se igraju u pesku na plaži većini ljudi su simpatične i nevine, ali, nažalost, ima i onih koji će na njih gledati na drugačiji način. Jednom postavljen sadržaj ostaje na internetu zauvek i vi nikad nećete znati ko ga je preuzeo i u koje svrhe.

Napiši komentar (0 komentara)
Deca more

Vaše dete prvi put ide s društvom na more. Ne obazirite se na to koliko dete ima godina, već koliko je odgovorno, snalažljivo i zrelo. U svakom slučaju, pre 16. godine je rano. Mame i tate pre puta treba da se informišu o tome s kim njihov tinejdžer ide na more i gde će biti smešten.

Napiši komentar (0 komentara)
zahvalnost i deca

Ništa ne pada s neba, pa zato još od malih nogu učite decu da budu zahvalna na svemu što im pružate. U suprotnom, izrašće u nezahvalne i nezadovoljne osobe. Do četvrte godine deca su zahvalna samo za materijalne stvari, poput igračaka. Nakon tog perioda počinju da shvataju ljubaznost, brigu i ljubav koju im pružaju bližnji.

Napiši komentar (0 komentara)

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

Dragana Stankovic

Dragana Stanković, diplomirani psiholog, napredno sertifikovani REiKBT psihoterapeut
Kontakt: +381 60 4413942, +381 63 413942
E-mail: psihologijaonline@gmail.com

Instagram psihologijaonline

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.