Jesu važne, ali nisu merilo uspeha. Važno je da li dete uči zato što ga za peticu čeka nagrada kod kuće ili zato što ima unutrašnju motivaciju pa ga do dobrih ocena vodi radoznalost. Ocene nisu nužno merilo znanja i objasnite detetu da je sasvim u redu da u dnevniku ima sve ocene, pa čak i jedinicu kad zasluži. Rečenice poput „Moraš da učiš više“, „Moraš da imaš sve petice i na polugodištu i na kraju godine“ i „Kako tvoji drugari mogu, a ti ne možeš“stvaraju deci pritisak.

deca i petice

U osnovnoj školi bila sam odličan đak. U srednjoj takođe, ali ne zato što sam bila toliko genijalna i što sam volela da učim, već najviše zbog toga što su moji roditelji ceo život od mene samo očekivali petice. Sad sa 38 godina, kad razmišljam o tome, shvatam da je to bilo nepotrebno i da ocene u školi nisu presudne za uspeh u životu, kaže Novosađanka Ana S. i dodaje da ima rođaka koji je dobio dijabetes nakon što je u osnovnoj školi dobio četvorku na kontrolnom iz matematike dva puta zaredom.

– Zbog četvorke je dobijao batine od oca, što se na kraju odrazilo na njegovo zdravlje – otkriva Ana.

Očekivanja roditelja danas su ogromna

I dok je tako bilo skoro pre četiri decenije, danas se pitanje ocena najviše pominje na kraju prvog i drugog polugodišta. Kako su sada ocene u srpskim školama zaključene jer su đaci na raspustu od 1. februara, pitali smo Draganu Stanković, školskog psihologa, šta petice u dnevniku danas znače i kome je do njih više stalo – roditeljima ili deci.

– Očekivanja roditelja najčešće su ogromna jer svako misli da njegovo dete može da bude najbolje u razredu. Neretko roditelji deci upućuju apsolutističke zahteve, poput onih: „Moraš da učiš više“, „Moraš da imaš sve petice i na polugodištu i na kraju godine“, „Kako tvoji drugari mogu, a ti ne možeš“. Tako samo stvaraju pritisak deci, a nisu svesni da ti zahtevi nekada dete mogu da odvedu do ozbiljnih psihičkih smetnji, poput depresije ili povećanja agresivnosti – objašnjava Stankovićeva i dodaje da takvi zahtevi roditelja nekada mogu i da izazovu još veći dečiji otpor prema učenju u školi.

deca i petice

Nagrada i ako ne beže sa časova

U današnje vreme sve petice nisu uvek merilo uspeha, već je važnije kako će se one kasnije iskoristiti kroz život. Takođe, za dete je važno da ga na vreme naučite da ocene nisu nužno merilo znanja i da je sasvim u redu da u dnevniku ima sve ocene, od petice do dvojke, a kad zasluži – i jedinicu.

– Važno je i to da li deca prilikom učenja koriste spoljašnju motivaciju, pa uče za nagradu koja ih čeka od roditelja, ili unutrašnju motivaciju, gde ih radoznalost i interesovanje za gradivo vode do boljih ocena. Ovaj drugi tip motivacije treba više podsticati – savetuje Stankovićeva.

Kad je nagrađivanje u pitanju, u Americi se otišlo korak dalje, pa roditelji decu nagrađuju ne samo za ocene već i ukoliko redovno idu u školu i ne beže sa časova. Nadajmo se da to neće doći i kod nas.

Zaboravite svoje ambicije, oslušnite dečije potrebe

Roditelji mogu detetu prilikom savladavanja gradiva da pokažu zainteresovanost i pruže savete i pomoć, kao i podršku, koja je ključna bez obzira na to da li se radi o osnovcu ili srednjoškolcu. Zato ostavite svoje ambicije po strani i oslušnite dečje potrebe i želje. Očekivanja od deteta da ima prosek 5,00 ne samo da ga frustrira več može i da naruši vaš odnos s njim.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.