Opšta psihologija

strah od voznje

Postoji razlika između zdrave zabrinutosti i straha koji nas blokira. Postoji mnogo situacija u kojima se vozači početnici mogu osetiti nelagodno. Takve su prometne raskrsnice, brzi put, pešaci koji iznenada "izlete" ispred automobila ili drugi, nervozni vozači koji ih požuruju. Ipak, vožnja automobila je za mnoge sastavni deo svakodnevnice.

Napiši komentar (1 komentar)
vakcina i covid19

Razgovor o vakcinaciji može biti zaista težak. Psiholog Dragana Stanković, objasnila je kako smiriti tenziju u porodičnim ili prijateljskim odnosima. Pokret protiv vakcinacije je porastao poslednjih godina na osnovu neutemeljenih tvrdnji da vakcine uzrokuju autizam i druge bolesti.  A, pritisak pokreta sve je jači sa pojavom vakcina protiv kovida-19.

Napiši komentar (0 komentara)
tiktok izazovi

Deca treba da znaju kad prestaje izazov, a počinje igra životima. Deo mozga koji je odgovoran za kritičko mišljenje razvija se tek kasnije, a tinejdžeri više koriste amigdalu, deo mozga koji je odgovoran za emocije.

Napiši komentar (0 komentara)
skracenice u dopisivanju

Jezik mladih - šifre koje mama i tata ne razumeju. Mladi sve više koriste skraćenice u dopisivanju i važno je da ih znate jer se u svakom trenutku na internetu nalazi 750.000 sajber predatora.

Napiši komentar (1 komentar)
rad od kuce

Kada radite od kuće, milion različitih stvari će odvlačiti vašu pažnju - televizija, društvene mreže, vaša deca, vaši kućni ljubimci, prljav veš, suđe u sudoperi, lepo vreme, online sesije sa saradnicima koje niste videli već neko vreme. Pa kako da sav posao obavite produktivno, efikasno i bez ometanja, a da pri tom ne budete usamljeni? Evo nekoliko načina:

Napiši komentar (0 komentara)
novogodišnje odluke

Odredili ste novogodišnje odluke, i šta sad? Ako ste poput većine ljudi, drago vam je što se 2020. godina završila. S obzirom na to koliko je proteklih nekoliko meseci bilo bolno, većina nas žudi za boljom 2021. Osim što se nadamo boljem životu i brzom okončanju pandemije COVID-19, mnogi od nas možda razmišljaju i o još ličnih promena koje bismo želeli.

Napiši komentar (0 komentara)
tri generacije u kući

Ako u takvim porodicama vladaju mir, harmonija i uzajamno poštovanje, to može samo pozitivno da utiče na dete. Međutim, zbog generacijskog jaza nesuglasice su česte, pa je rešenje u pravilima koja će svi poštovati. Bez kompromisa nema mira u kući. Skoro 60 odsto mladih u Srbiji starih od 25 do 34 godina živi sa roditeljima, pokazuju podaci "Eurostata" iz 2019.

Napiši komentar (0 komentara)
deca, korona, depresija, anksioznost

Nova normalnost donela je manje druženja, više vremena u kući i usamljenost. Posebno utiče na mlade, koji se povlače u sebe i padaju u depresiju. Zato ste im sada potrebniji nego ikada ranije. Od pandemije sve vi[e mladih pati od depresije i anksioznosti. Očekuje se da će taj broj biti i veći.

Napiši komentar (0 komentara)
ko vam čuva decu, vrtić, baka, dadilja

Zbog straha da se ne razbole u vrtiću, mnogo dece već mesecima čuvaju bake i deke ili dadile, što stvara druge probleme. Deca koja ne idu u vrtić sa vršnjacima mogu postati nedruželjubiva. Šta je najbolje rešenje, večita je dilema. Otkrivamo prednosti i mane svake od ovih opcija.

Napiši komentar (0 komentara)
vizuelizacija

Ljudski mozak je kompleksan organ koji je sposoban za ogromne podvige, ali takođe može biti i prevaren. Konkretno, mozak ne razlikuje stvarnost od onoga što se  da zamisliti. Tehnika koja će biti objašnjena naišla je na razne kritike, a zasniva se na ideji o "vizuelizaciji".

Napiši komentar (4 komentara)

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.