ImageMolim vas da mi pomognete jer ja sebi ne mogu. Već možda nekih mesec dana me muči depresija bez razloga. Imam loš pogled na sve i time sebi stvaram probleme tamo gde ih nema. Uvek sam važila za otvorenu i komunikativnu osobu koja se ničeg ne plaši, a sad baš obrnuto. Ne volim izlaske, skupove, gužve, nova poznanstva, pogotovo jer se plašim da ću biti ismejana ili odbijena. Nikad nisam ni jednom dečku prišla upravo iz istog razloga. Nikad nisam rekla VOLIM TE jer ja to retko čujem da meni neko kaže. Često noću plačem i od suza ne mogu da spavam. Neretko sam besna i imam neodoljivu želju da se na nekog izvičem, očigledno jer mi nešto smeta i jer sam nečim nezadovoljna, a ne znam ni sama gde leži problem. Plašim se kakva ću biti za nekih 25 godina ako sam sad sa 15 ovakva. Jel možete vi to sa psihološke tačke gledišta da vidite u čemu je problem i kako da pomognem sebi.

Marina

ImageSve ovo što ste nam naveli, problemi su koji se sreću kod većine mladih vašeg uzrasta. Poremećaj prilagođavanja (adolescentna ili mladalačka kriza) prolazni je psihički poremećaj karakterističan za vaš period. Kriza najčešće označava dublje stanje neprilagođenosti i snažniji prekid ravnoteže koja je prethodno bila uspostavljena između omladinca i njegove porodice i šire društvene grupe. Mladalačka kriza praćena je strahom, depresijom, poremećajima ishrane i spavanja, psihosomatskim reakcijama itd. a nešto ste naveli i u svom pitanju. Nagle telesne promene u ovom uzrastu, kao što su povećanje mišićne mase (ramena, grudnog koša i polnih organa), promene oblika i izgleda pojedinih delova tela (nosa, zadnjice, grudi, jabučice, bubuljice) uz istovremene fiziološke, u prvom redu hormonske promene, i pojavu polnih oznaka (dlakavost, promene glasa, mesečnice) dovode do promene slike o svom vlastitom telu. Sve ove promene izvor su snažnog nemira i strepnje. Osećajni život mlade osobe bitno je izmenjen u ovom periodu. Doživljavaju se osećajna zbrka sazdana od osećanja ljubavi i mržnje, tuge, depresije, agresije. Adolescenti s tim poremećajima neočekivano donose važne životne odluke, pokazuju lažno nezavisno ponašanje ili preveliku čežnju za kućom, roditeljima i vršnjacima. Važno je napomenuti da kriza ne predstavlja bolest već je to kratkotrajna psihička pometnja. Zato ne brinite. Naš savet vama je da povećate svoje samopouzdanje, budete manje kritični prema sebi, razgovarate sa svojim najbližima, roditeljima, prijateljima u koje imate poverenje, koji će vam pružiti prekopotrebnu podršku. Zato, nemojte ignorisati probleme, prihvatite krizu kao deo normalnog odrastanja, pokušajte da u krizi uvek vidite izazov koji će vam pomoći da rastete i da se razvijate kao osoba, pokušajte da promenite stvari koje kod sebe ne volite. I ono najvažnije: aktivirajte svoje raspoložive resurse jer RAZREŠENJE KRIZE JE U VAMA.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU UŽIVO ILI ONLINE, E-SAVETOVANJE (email ili chat)

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: