ImagePozdrav! Da li možda znate o čemu je reč, uvek mi dolaze neželjene misli. Kada neću o nekome da razmišljam, njegov lik se pojavljuje. To su ljudi sa kojima se družim ili koje vidim na ulici. Isto kada ručam dolaze mi ružne misli, npr. kako je nekom prvalj nos itd. Kada idem na spavanje isto, dolaze mi likovi o kojima ne želim da mislim. Ako nekoga vidim par puta na ulici, a da je malo "lepši" npr. neka devojka, lako ću joj zaboraviti izgled lica, a da je neka ružnija bila, nje bih se više sećao. Možda je posledica neželjenih misli neka trauma? Hvala.
Stefan
ImageNeželjene misli koje ste nam naveli jedan su od osnovnih simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja iz grupe neuroza. Neželjene misli, insistiranje na rečima i idejama sam pacijent percipira kao nepodesne i besmislene. Pokušaji da se odagnaju neželjene misli i porivi mogu dovesti do teške unutrašnje borbe i pojačanja strepnje. U lakšem stepenu prinudne misli javljaju se i u normalnih, nešto su jače u stresnim situacijama (pa i traumama). Opsesivne misli su reči, ideje, verovanja i slike koje pacijent priznaje kao svoje i zna da mu se nameću. Pošto su uglavnom neprijatne on se trudi da ih isključi. Ono što je osnovno je prinudnost i ponavljanje, svest pacijenta da je to nelogično. Neki kažu da OKP mogu izazvati iskustva iz detinjstva, možda u kombinaciji s genetskom predispozicijom. Negativne misli mogu povećati osećaj straha i zabrinutosti. Neželjene misli mogu učiniti da se osećate veoma nervozno ili depresivno i predstavljati značajnu prepreku za uživanje u životu. OKP može se lečiti psihoterapijom kao i adekvatnim lekovima. U borbi protiv negativnih aspekata ove vrste neuroze, puno vam može pomoći pozitivno razmišljanje. Jedan od načina da se pobedi ovakvo stanje jeste i kognitivno-bihejvioralna terapija, zasnovana na principu zamene negativnih misli pozitivnim. Za promene u razmišljanju potrebno je vreme. Zato je bitno da zdravo razmišljanje "vežbate" svakoga dana. Posle nekog vremena, pozitivno razmišljanje će postati deo vašeg razmišljanja. Ipak, nekim ljudima nije dovoljno pozitivno razmišljanje da bi se uspešno izborili. Za ovakve osobe je najbitnije da stupe u kontakt sa svojim lekarom ili psihoterapeutom, kako bi dobili korisne savete. Poznata je i tehnika pod imenom "blokiranje misli": vaš način razmišljanja i ono o čemu razmišljate može uticati na to kako se osećate. Ova tehnika  može vam pomoći da promenite način razmišljanja, kako biste se osetili bolje i zadovoljnije. Bitno je upražnjavati ovu tehniku svakoga dana, a posle izvesnog vremena, bićete sposobni da negativne misli blokirate istoga trenutka kada se jave. Osobama kojima je potrebno više vremena da zaustave negativne misli preporučuje se dodatna konsultacija sa lekarom ili psihijatrom.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO, ONLINE ILI CHAT); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.