Strah od injekcije se često javlja kod dece, ali postoje i odrasli koji pate od tripanofobije. Dragana Stanković, psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, otkrila je sve što treba da znamo o ovoj fobiji i kako je moguće pobediti je.

strah od igle

Tripanofobija je preterani strah od medicinskih postupaka koji uključuju injekcije ili igle. Najčešće se javlja kod dece i može se smanjiti tokom odrastanja i sticanja iskustva u medicinskim postupcima.

Prema zvaničnoj statistici, čak 10 odsto svetske populacije ima neki oblik ove fobije.

- Nekim ljudima je ovaj strah može ostati ekstreman i uznemirujući i tokom odraslog doba. Ukoliko osobe koje imaju "fobiju od igle" moraju da se podvrgnu medicinskom postupku, verovatno će dobiti visok krvni pritisak i povišen puls par sati ili dan pre samog postupka. U vreme samog postupka krvni pritisak može brzo da padne, a osoba može i da se onesvesti. U nekim slučajevima, osećanje anksioznosti može postati toliko jako da čovek doživi napad panike - objasnila je Dragana Stanković, psiholog i psihoterapeut pod supervizijom.

Koji su najčešći simptomi fobije?

Simptomi tripanofobije mogu u velikoj meri ometati kvalitet života osobe.

Stankovićeva kaže da se oni obično javljaju kada osoba vidi iglu ili joj se kaže da će morati da se podvrgne proceduri koja uključuje igle. Uobičajeni simptomi ove fobije uključuju anksioznost, vrtoglavicu, nesanicu, mučninu, ubrzano disanje, ubrzani puls, znojenje, drhtanje, nesvesticu i visok krvni pritisak.

- Ljudi takođe sam medicinski postupak ubrizgavanja injekcije, vađenja krvi ili vakcinisanje mogu izbegavati, što može uticati na medicinsku negu ako odbijaju lečenje - istakla je naša sagovornica.

Psiholog kaže da je fobiju od igle teško lečiti, jer ne uključuje samo strah, već i gađenje. Stoga, za bolje lečenje ovih pacijenata terapeuti moraju da razlikuju ove emocije i da ih tretiraju odvojeno.

strah od igle

- Bol i krv, koja se javi nakon uboda, su podvrste ove fobije jer je njihov okidač igla. Osobe sa fobijom od krvi se ne plaše krvi, već onesveščivanja kada vide krv. Ako je reč o strahu od bola nakon uboda prisutna su i katastrofična razmišljanja u vidu "Bol od uboda injekcije je tako jak da neće proći za nekoliko dana!" ili  "Injekciona igla će se slomiti u veni" - objasnila je psiholog.

Dragana kaže da većina psihologa zna ljude koji bi se vakcinisali, ali se plaše samog uboda. Ona smatra da je pandemija korona virusa idealna prilika za za rešavanje ovog problema.

- Zdravstveni radnici moraju shvatiti značaj fobije od igle. Prema ovom problemu treba postupati sa strpljenjem i ljubaznošću. Dobro je naučiti pacijente kako da izvode dijafragmatično disanje. To mogu da rade kod kuće pre zakazanog postupka, izvan čekaonice, pa čak i tokom postupka. Ako pacijenti odbijaju vakcinaciju protiv kovida 19 zbog fobije od igle, sada je vreme za akciju. Prevazilaženje fobije od igle je od vitalne važnosti za potpuno uspešnu kampanju vakcinacije protiv ovog virusa - istakla je.

Kako je moguće izlečiti se od fobije, a kako privremeno pomoći sebi?

Tretmani specifičnih fobija obično uključuju psihoterapiju, ali ponekad se mogu prepisati lekovi koji pomažu ljudima da se nose sa simptomima anksioznosti izazvanih tim stanjem. Lekovi se često koriste u kratkom roku za ublažavanje akutnih simptoma i najefikasniji su kada se koriste zajedno sa terapijom izlaganja. Terapija izlaganjem je tretman koji se često preporučuje za lečenje specifičnih fobija kao što je fobija od igle. Kognitivno-bihejvioralna terapija , kako Dragana tvrdi, takođe može biti visoko efikasna u lečenju tripanofobije.

- Kada dobijate injekciju, ometanje takođe može biti korisna tehnika. Pokušajte da odvučete pažnju slušanjem muzike ili razgovorom sa drugom osobom tokom postupka. Tehnika koja se koristi je i razbijanje procesa u niz malih koraka - Pogledajte iglu, držite je u ruci, ubrizgajte vodu u pomorandžu, gledajte nekoga kako na televiziji daje injekciju, gledajte kako druga osoba daje injekciju... Ili, na primer, usmerite pogled u neki predmet u ordinaciji i pažljivo ga proučite. Fokusirajte se na taj predmet i ne dozvolite da vam um odluta. Ne gledajte u iglu dok traje postupak vakcinisanja, vađenja krvi ili ubrizgavanja injekcije. Mislite pozitivno, ponavljajte sebi "Mogu ja to" - savetuje psiholog.

Strah od igle kod dece

Iako deca još uvek ne primaju vakcine protiv korona virusa, postoje brojne situacije u kojima je neophodno da se susretnu sa iglama, bilo da je u pitnaju vađenje krivi ili primanje neke druge vakcine.

strah od igle

Stankovićeva kaže da na javljanje straha od igle utiče nasleđe, jer se procenjuje da 80 odsto odraslih osoba koje imaju to stanje imaju bliskog rođaka koji pati od iste fobije. Međutim, moguće je da se strah nauči umesto da se biološki nasledi. Velika je verovatnoća da otac ili majka koji se plaše igle od malih nogu taj strah prenesu i na dete putem učenja po modelu. Deca se posebno plaše igala jer nisu naviknuta na osećaj da ih ubode nešto oštro.

- Ono što roditelji rade pre i tokom postupka može pomoći da se dete smiri, ublaži strah i promeni pogled deteta za buduće vakcinacije ili injekcije. Najbolje što roditelji mogu učiniti je da razgovaraju sa svojim detetom - zaključila je Dragana Stanković.

Intervju vodila: Tila Stanković

Intervju možete pročitati i na sajtu http://telegraf.rs

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.