kriza srednjih godina

Pojam krize srednjih godina nastao je još 1965. godine i označava period kada i muškarci i ćene shvataju svoju smrtnost te se suočavaju sa strahom da im je ostalo još malo vremena u životu. Na decu se više ne može uticati, partner postaje kao rođak, nezadovoljstvo poslom, društvom i izgledom i te kako je izraženo. Zdravstveni problemi se ređaju jedan za drugim, a umor je stalna pojava.

Izlazite na mesta gde izlaze mladi

Kod muškara bi neki znakovi da su upali u ovaj period bili kupovina novog auta, telefona, motora, nošenje odeće namenjene dvostruko mlađima, farbanje kose, brkova, brade...Kod žena to su odlazak na plastičnu operaciju, zatezanje lica, tela, vežbanje... - Jedan od pouzdanih znakova krize kod oba pola je traganje za starim ljubavima putem društvenih mreža, izlazak na mesta koja su namenjena mladim osobama i sve ono što bi ih vratilo u period mladosti - otkriva Dragana Stanković, psiholog.

Radite sve ono što nikada niste

Kriza, navodi navodi naša sagovornica, može imati fiziološke, ali i psihološke uzroke. Obično se javlja sa diplomiranjem dece ili smrću roditelja.

- Dok se muškarci obično dokazuju pred drugima, naročito na poslu ili kod duplo mlađih izabranica, žene često traže potvrdu u međuljudskim odnosima. Vraćaju se doškolovanju i snovima koje su propustile zbog porodičnih obaveza. Da li će se kriza srednjih godina razviti u put za promene ili padanje u depresiju, zavisi od mnogih stvari, pre svega od podrške partnera i okoline.

Krupne odluke donosite iznenadno

kriza srednjih godina

Osobe koje muči kriza srednjih godina sklone su iznenadnim odlukama, od davanja otkaza na poslu, preko preseljenja ili prodaje kuće, pa sve do razvoda. Neko ko se mlad udao ili oženio počinje u poznom dobu da razmišlja o propuštenom i onda po svaku cenu želi to da nadoknadi. I dok je onaj koji želi da se razvede već sve isplanirao i jedva čeka da se završetak braka brzo obavi, onaj drugi je šokiran zahtevom i tek je na početku prihvatanja nove situacije, koja može biti i te kako bolna.

- Nije retkost da novopečeni slobodni ljudi počnu da praktikuju nezdrava i neobična ponašanja poput alkoholizma ili seksulanog promiskuiteta. I kad nađu novog partnera, obično je on upola mlađi od njih, a sve da bi povratili samopouzdanje i polnu moć - zaključuje psiholog Dragana Stanković.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.