Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

KARCINOM KAO ŽIVOTNA KRIZA

O krizi


Kriza je veoma značajan pojam u oblasti psihologije. Pod njom se obično podrazumeva postojanje neke vrste neravnoteže, nesklada, disbalansa, između onog što nam životne okolnosti donose i onoga što smo mi u stanju da prevladamo. Onog trenutka kada zahtevi prevaziđu naše snage nastaje kriza.

Jedan od mogućih načina sagledavanja krize jeste veoma jednostavna podela, u zavisnosti od toga kakve su to životne okolnosti krizu izazvale. U tom smislu, možemo govoriti o razvojnim i akcidentnim krizama. Razvojne su one koje se očekivano javljaju tokom rasta i razvoja ličnosti (pubertet, osamostaljivanje, kriza srednjih godina...) dok su akcidentne (lat. accidens, accidere, dogoditi se, desiti se slučajno) one koje se jave iznenada, usled nekog spoljašnjeg događaja koji nismo očekivali.

Na ovom mestu, nama je značajna, upravo poslednja opisana, akcidentna kriza. Ona je dakle, nastala iznenada, neočekivano, pod uticajem jednog snažnog događaja, kakav jeste zasigurno i dijagnoza maligne bolesti. Ovakav događaj sa sobom nosi nastajanje prave pometnje u psihološkom prostoru osobe jer ona nije u stanju da uspešno prevlada zahteve koje joj je nametnula novonastala situacija.

Šta je to što čovek može da uradi?

Pre svega, zavirite u sebe. Pozitivne misli i verovanje u sopstvene snage mogu biti od pomoći. Kada „uključimo“ sopstveno biće to onda znači da smo preuzeli aktivnu ulogu u procesu izlečenja, odnosno u prevladavanju ove krizne situacije.

Onda se okrenite i drugima. Podelite sa osobama koje su vam bliske ono što Vas muči, nemojte kriti to što osećate. Jedino ako znaju kroz šta prolazite ljudi iz vašeg socijalnog okruženja, mogu vam biti od pomoći. Okružujući se ljudima koji vam prijaju i koji su vam važni, činite da vam ljubav, podrška pa i razne neophodno informacije, budu dostupnije. Samim tim povećavate šanse sebi, da se bolje osećate, da dodatno i povratno ojačate svoje unutrašnje snage, kako biste aktivno mogli da se borite.

Za kraj

Uvek imajte na umu da je u kineskom jeziku simbol koji označava krizu sastavljen od dva simbola – jedan znači opasnost a drugi šansu. Probajte da pored opasnosti vidite i svoju šansu!

Jelena Milošević, dipl. psiholog - master

Izvor: http://jelenamilosevic.blogspot.com/

Comments powered by CComment

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: