Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 

CV, biografija, rezime, curriculum vitae… i još ko zna koliko naziva za ono što zovemo: predstavljanje sebe budućem poslodavcu, šefu ili menadžeru na dve strane! Da, da, dobro ste pročitali, nijedan CV ne sme da prelazi dve strane ma koliko vam teško bilo da sročite šta ste sve do sada radili u vašoj karijeri na tako “malo“ prostora.

Evo nekoliko saveta koji će vam nadam se koristiti kada budete pisali vaš CV.

Počela bih od najočiglednijeg, koje prosto moram da odmah na pocetku napomenem obzirom na broj CV-eva koje iščitam svaki dan…dakle prvo i osnovno pravilo: Nemojte da izmišljate stvari u vasem CV-u! Imajte u vidu da se sve proverava, bilo kod bivših poslodavaca ili na samom razgovoru. Nećete imati nikakve šanse da dobijete posao  ukoliko vas uhavte u laži.

Sledeća stavka… fotografije u desnom uglu. Moj savet vam je da ukoliko slika nije kao za pasoš ili bilo koji drugi dokument (pritom ne stavljajte nikako kopiju iz vaših dokumenta gde se vidi pečat i potpis nekog državnog službenika) nemojte je ni stavljati. Postoje osnovna pravila za muškarce : kravata, košulja, sako  a za žene isto otmeniji, profesionalniji izgled…Postoji velika veorvatnoća da bez obzira na vaše iskustvo, poslodavac odbije da vas zove ukoliko uz CV ide slika sa mora, pored kola, u avionu , sa porodicom , kućnim ljubimcima… Sve je to lepo, ali nećete dobiti posao samo zato što ste u braku već 5 godina, imate dvoje zlatne dece i pudlu.

Na internetu možete naći  razne primere strukture CV-eva. Na vama je da se odlučite koji najviše odgovara  vašem dosadašnjem  iskustvu. Na primer, ako imate jako puno radnog iskustva obično CV započinjete radnim iskustvom  pa tek onda navodite obrazovanje, treninge, seminare ,licence, jezike, sposobnost korišćenja kompjutera… Ukoliko ste početnik i nemate mnogo iskustva,savetujem vam da krenete od obrazovanja, preko radnog iskustva, stranih jezika koje govorite…

Upamtite da bilo kojim redosledom da pišete svoj CV, najbitnije je navesti datume kada ste završili školu, kada ste počeli i završli radni odnos, dobili određeni sertifikat…

Isto tako, kada navodite radno iskustvo, pored datuma bitno je navesti ime firme, sedište firme, vašu poziciju i ukratko opis radnog mesta. Ne morate u detalje da pišete šta ste sve radili ali isto tako nemojte ostaviti prazan prostor. Treba da odmernite šta je za to radno mesto najbitnije u odnosu na posao za koji aplicirate i na tome da insistirate.

Jezici, jako bitna stavka ! Sve više je stranih kompanije u našoj zemlji koji zahtevaju određeni nivo poznavanja nekog stranog jezika (obično vam je u oglasu naveden nivo koji se zahteva). Ukoliko ste završili kurs, navedite koji je kurs u pitanju i nivo. Ukoliko niste, koristite adekvatne termine : napredni , srednji, početni nivo za svaki od jezika koje ćete navesti. Vodite računa, postoji velika mogućnost da deo razgovora za posao bude na nekom stranom jeziku ! Pripremite se i na to !

Isto važi i za vaše poznavanje kompjutera, posedovanje licenci, sertifikata, odslušanih treninga…Budite iskreni, precizni, datirajte sve podatke.

Poslednji ali ne i manje bitan deo je i motivaciono pismo koje obavezno morate dodati uz vaš CV.

Kada počinjete da pišete motivaciono pismo, navedite kome se obraćate, gde ste videli oglas i za koje radno mesto ga šaljete.

Vaše motivaciono pismo mora da bude relevantno za kompaniju kojoj se obraćate (nemojte pisati uvek isto motivaciono pismo, to nema baš mnogo smisla), jasno i interesantno. Navedite ključne stavke iz vašeg CV-a koje odgovaraju u potpunosti onome što se od vas očekuje na novom radnom mestu kako biste poslodavca ubedili da ste baš vi taj kandidat koji njemu odgovara.

Navedite razloge vašeg interesovanja za tu kompaniju, vaša očekivanja i na koji način možete da doprinesete razvoju iste. Pokušajte da koristite što manje stereotipnih rečenica kao na primer « Nadam se da ću u vašoj kompaniji moći profesionalno da se razvijam » ako ne znate na razgovoru šta za vas predstavlja profesionalni razvoj unutar te kompanije. Uvek razmišljajte da poslodavac može za svaku rečenicu da se zakači i da vas zamoli da mu pojasnite šta ste napisali.

Jednom kada ste završili sa pisanjem CV-a i motivacionog pisma, moj savet je da date nekome iz vašeg okruženja da ih pročitaju i ukažu vam možda na neke nedostatke ili nerazumljive delove.

Nije lako ako prvi put pišete CV i motivaciono pismo ali sam sigurna da ćete se snaći ! Ukoliko budete baš imali poteškoća, pišite nam i pomoć stiže!

Ana Vučetić, psihološkinja

Izvor: http://www.psiholoskikutak.com

Comments powered by CComment

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: