Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Glad i apetit — u čemu je razlika

Otkuda taj neodoljivi nagon ka jelu? Naše ponašanje u odnosu na jelo je pretežno proučeno. Pravu glad izaziva nedostatak hrane u tkivima. Nasuprot tome, apetit nam se budi kada mislimo na jelo. Apetit bez prave gladi je jedna od mnogih reakcija koje dovode do gojaznosti.

Evo tipičnog toka takve pojave:

Nemirni ste, ne znate šta da počnete i prihvatate neku knjigu. Neko vreme čitate, ali se sve više dosađujete. Tada vam pogled pada na posudu sa slanim štapićima. Čvrsto ste odlučili, poješćete samo tri štapića koji su vam se ubrzo zatim uz zadovoljstvo istopili u ustima. All sada više ne možete da prestanete sa jelom i jednog trenutka je čitava posuda prazna.

Obratite pažnju na to da ste donosili odluku za odlukom i da vas je svaka od njih sve više približavala problemskom konzumiranju hrane. Svaki proces konzumiranja hrane može da se objasni kao uporediva posledica odluke, pri čemu su uvek bila moguća dva načina postupanja - jedan konstruktivni, drugi destruktivni.

Svakodnevno tri obroka u isto vreme

Dva saveta pomoći će vam da krenete konstruktivnim putem.

Prvo: nemojte da kupujete hranu kojoj se teško možete odoleti. Ako takvu hranu morate da kupite za druge, onda je uklonite ispred očiju.

Drugo: radite nešto, bavite se nečim. Interesantni i teški zadaci skreću pažnju od jela. Posvetite se nekom hobiju koji će vam privući pažnju i predstavljati zadovoljstvo.

Ako osetite potrebu za jelom zabeležite koliko je jaka bila ta potreba i da li ste joj popustili.

Jedna domaćica sa skoro 17 kilograma viška težine, navodno uopšte nije mogla da se obuzda. "Jedem od jutra do večeri" - rekla je. Pošto je nekoliko dana neprekidno tačno beležila sve što joj se dešavalo sa jelom, uočila je da je kritičnu tačku doživljavala oko tri popodne. "Tada ogladnim i nešto pojedem. Oko četiri u stvari više nisam gladna, ali jedem neprekidno do večere." Pošto je domaćica to otkrila, mogla je i da postavi svoj usmereni program. Za tri popodneva je isplanirala specijalan niskokalorični obrok, zatim se posvećivala nekom interesantnom zadatku kojim se bavila sve do večeri što joj je omogućilo da za to vreme tu i tamo ne gricne po nešto.

Ponašanje pri jelu je individualno veoma različito, ali bez obzira da li neko pretežno jede noću ili između glavnih obroka, podvrgavanje potrebe za jelom kontroli uspeva samo uz navikavanje na čvrsto određeno vreme za jelo. Neka vam postane pravilo da svakog dana pojedete tri glavna obroka uvek u isto vreme. U tom slučaju će se vaš organizam programirati za jelo u tako utvrđeno vreme.

Želja za jelom mimo ovakvog rasporeda najčešće se javlja iz dosade ili zbog nervoze. Čim osetite takvu pohlepu za jelom trebalo bi da svoju pažnju usmerite na nešto drugo. Čekajte bar deset minuta pre no što ćete nešto pojesti, a ako i jedete, nemojte odabrati omiljenu hranu, i jedite što je moguće manje. Posle toga se odmah vratite svom dnevnom rasporedu i pridržavajte se svog programa ishrane. Tri glavna obroka dnevno mogu da učine međuobrok suvišnim, jer u tom slučaju "psihološki deficit kalorija" postaje manji mnogi ljudi, naime, veruju da duguju svom telu poneku ekstra kaloriju, ako su izostavili neki od glavnih obroka. Sa manje od tri glavna obroka dnevno povećava se nivo holesterola i triglicerida, šećer u krvi opada - i jedno i drugo je problem za svakog sa viškom težine. Posle nekoliko sedmica će vaše raspoloženje za međuobroke vidno da opadne.

Naučite da mislite na jelo samo kada vi to želite

Drugu korisnu metodu predstavlja odvajanje jela od drugih delatnosti. Jedan poslovni čovek ima pozamašan stomak iako se trudi da održi normalnu težinu. Zašto? Zato što se navikao da jede pri radu. Čim dođe u kancelariju, popije kafu, a pri tom lista novine. Dok pregleda poštu, pojede komad peciva. Pošto uvek ima pred sobom na stolu brdo papira koje treba proučiti i razraditi, ruča za stolom, sem ako nema neki dogovor sa poslovnim prijateljem koji je najčešće povezan sa zajedničkim ručkom. Za njega je jelo postalo "radno stanje". Brdo papira pred njim stvarno budi u njemu potrebu za jelom.

Milioni ljudi navikavaju se na određeni način postupanja time što svoje ponašanje ponavljaju istim redosledom. Moć navike tako vodi do lančane reakcije. Ako stvorimo pretpostavke da određena mesta, aktivnosti ili lica stimulišu našu potrebu za jelom, već i same te okolnosti mogu da nam podstaknu apetit. Čitanje i gledanje televizije su možda dve najčešće delatnosti kombinovane sa neobuzdanim nagonom za jelom. Čak i čitanje novina uz doručak može da dovede do toga da se, kasnije tokom dana oseti želja za jelom.

Oslobodite se prinudnih potreba

Koncentrišite se iskijučivo na jelo i nemojte to ni sa čim drugim povezati. Pronađite kada i gde vam se javlja problem jela. Podvrgnite ispitivanju svoj dom, auto i radno mesto i sve što je za jelo držite u kuhinji.

I na kraju: jedite na jednom za to određenom mestu. U kuhinji ili trpezariji sednite uvek na isto mesto. Odvojite jelo od svih drugih delatnosti sem od trenutka druženja u porodici i sa prijateljima.

Sada su vam poznate pretpostavke, a od vas zavisi da ih prihvatite. Izradite svoj program i držite ga se što bolje možete.

Napori koje ćete uložiti da bi svoje potrebe za jelom kontrolisali, mogu pozitivno da se odraze na druge životne domene. Imate li sve to u vidu, sigurno će se isplatiti da se tokom cele godine trudite da biste održali svoju konstantnu težinu bez dijete.

Izvor: http://dijetaplus.com

Comments powered by CComment

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: