Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Na različitim portalima u oblasti psihologije možete pronaći odlične savete u vezi sa prvim korakom u traženju posla tj pisanju biografije, CV-a... Međutim, da li je dovoljno napraviti i poslati kvalitetnu biografiju? Ja bih dodao da je to 30% zadataka koje trebate obaviti kako bi Vas poslodavac zaposlio. Podeliću sa Vama teoretska i praktična iskustva te savete kao i smernice šta da uradite nakon ovog koraka.

Potrudiću se da što jasnije i detaljnije odgovorimo na ovo pitanje.

Kako bismo objašnjenja učinili razumljivim psiholozima i nepsiholozima učinićemo to na sledeći način (Vi ste, čitatelju, glavni akter cele priče): Napisali ste odličnu biografiju. Posavetovali ste se sa nekoliko iskusnih zaposlenih osoba, sa onima koji su ovu proceduru već prošli. Povratna informacija bila je pozitivna. Ulazite u sobu i palite svoj kompjuter i e-mailom šaljete biografiju poslodavcu čiji ste posao smatrali najzanimljivijim i odgovajućim za Vaše kompetencije i znanje. Učinili ste prvi korak i sad ostaje čekati. Prošlo je već  više od 15 dana, ali niste dobili nikakvu povratnu informaciju. U trenutku kad ste pomislili da je to još jedan poslodavac koji je zaposlio rođaka/rođaku Vaš mobilni telefon je zazvonio. Javljate se, a sa druge strane „linije“ progovara uljudna gospođa koja Vas želi obavestiti da ste Vi izabrani u uži krug kandidata koji bi trebali doći na testiranje. Prolazi još nekoliko dana nakon što ste obavili testiranje. Sigurni ste 100% da je Vaš rad kvalitetan i to je potvrđeno pozivom kojim ste dobili informaciju da ste pozvani na intervju za posao.

Presrećni ste, zar ne? Ponovno ste stupili u kontakt sa Vašim neformalnim savetnicima (partnerom/partenerkom; roditeljima; članom porodice ili najboljim prijateljem/prijateljicom) koji Vam govore da je intervju za posao ozbiljna stvar i da se zbog toga morate ozbiljno i pripremiti. Oni Vam savetuju da trebate unapred razmotriti koja su to pitanja koja od strane poslodavaca budu najčešće upućena. Saznali ste, prikupili pitanja i smislili odlične odgovore (za pitanja na koja je moguće unapred odgovoriti). Spremni ste za intervju ostavljajući sreći 5% da uradi svoj posao. Dakle, 30% posla sa biografijom ste obavili, 5% prepuštate sreći, a 65% završili ste Vašim pažljivim uvežbavanjem mogućih scenarija u vezi postavljenih pitanja i Vaših odgovora. Vaš posao za potragom posla se bliži kraju, spremni ste za intervju.

Ne. Prevarili ste se. Preskočili ste jedan vrlo važan korak koji Vas može koštati budućeg zaposlenja. Neverbalnu komunikaciju.Precenili ste situaciji i zaboravili da će se Vaša komunikacija prilikom intervjua odvijati putem više kanala komunikacije i to da će se: celokupan uticaj poruke (Vas kao i poslodavca) sastoji od verbalnog dela (samo reči) koji je zastupljen sa 7% vokalnog uticaja (uključujući ton glasa i boja glasa) koji je zastupljen sa 38% i neverbalnog uticaja sa 55% od ukupne komunikacije (Albert Mehrabian 1971; prema Pease, 1991). Prethodno ste, uz pomoć Vaših pomagača savladali 45% (ton i boja glasa te izgovorene reči) pripreme za intervju, ali ste u potpunosti zaboravili neverbalnu komunikaciju. Iz navedenog se može zaključiti da se najveći deo naših poruka razmjenjuje neverbalnom komunikacijom iako se na prvi pogled čini da je to putem govora.       

U svakodnevnom životu, osim situacija kao što je telefonski razgovor, interpersonalna komunikacija i socijalna interakcija odvija se putem više kanala. Potpuna i kvalitetna komunikacija nezamisliva je bez kombinacije više kanala (verbalnih i neverbalnih), a jasna interpretacija (dekodiranje) poruke koju pošiljalac upućuje primatelju/primateljima nemoguća je na osnovu podataka samo jednog kanala.

U svakom pogledu neverbalna komunikacija svojstvena je, jer telesni pokreti, facijalna ekspresija i gestovi zamenjuju reči za koje se smatra da su dominantne  unutar verbalne komunikacije (Dizdarević, 1998). U posljednjih 30 godina, sprovedena su mnoga istraživanja u domenu neverbalne komunikacije (Darwin, 1872; Ekman i Friesen, 1975; Ekman, 1993; Ekman 1994; Henley, 1977; prema Penington, 1997), a mi ćemo Vam u ovom članku predstaviti najvažnije delove koje ćete koristiti prilikom Vašeg putovanja ka kancelariji u kojoj ćete dobiti odluku o mogućem zapošljavanju.

Argyle (1975; prema Aronson i sar, 2005) navodi nekoliko funkcija neverbalne komunikacije: izražavanje emocija, otkrivanje stavova, odražavanje osobina ličnosti i regulisanje verbalne komunikacije. Isti autor kao kanale neverbalne komuniakcije navodi: pogled i kontakt očima, izraze lica, način korišćenja osobnog prostora i dodira, gestove prstima i rukama i dr.  Mi ćemo se ovde parcijalno posvetiti nekim od navedenih funkcija neverbalne komunikacije.

PRVI NEVERBALNI ZNACI - Nije važno da li ste muškog ili ženskog pola, Vaš prvi „zadatak“ biće da procenite kakav stil odevanja zahteva pozicija za koju aplicirate. Odeća govori dosta o ljudima (Pease i Pease, 2005). Sigurno ne želite otići u farmericama i običnoj majici te uz sve to uklopiti jedne odlične nove patike koje ste kupili pre nekoliko dana? Ukoliko procenite da Vaša pozicija zahteva takvo nešto, učinite to (iako se za ovakve pozicije retko organiziraju intervju u našoj regiji). Ukoliko Vaša odeća podrazumeva muške ili ženske cipele, pobrinite se da ove cipele budu čiste tako da Vam mogu poslužiti kao ogledalo. Čista obuća je obavezna. To će reći mnogo o Vama. Ne želite da poslodavac po Vašoj obući sazna da li je ispred zgrade blato ili ne pa stoga koristite taksi. Spremili ste se, i izlazite iz kuće. Pazite, obucite se onako kako ćete se osećati lagodno. Čini mi se da ste nešto zaboravili. Zaboravili ste torbu (ukoliko već niste poneli onu malenu mušku ili žensku torbu). Ovakvu malu vrstu torbe vratite nazad u kuću ukoliko ste krenuli na intervju za posao koji će podrazumevati kancelarijski posao. Vratite se i uzmite torbu koja će o Vama govoriti kao o ozbiljnom radniku koji će u torbi obavezno poneti kopiju svoje biografije, overene kopije diploma i sertifikata te štampanu listu Vaših referenci ukoliko postoje. Verovatno niste ni svesni koliko ćete fascinirati budućeg poslodavca koji će samo pomisliti na neki dokument, a vi ćete se samo poslužiti svojom torbom i iznenaditi sve u prostoriji.

Ulazite u zgradu.

1.    Susret sa poslodavcem: Gospođa na recepciji upućuje Vas u prostoriju u kojoj već sede članovi tzv. komisije. Trenutak je da aktivirate sve ono što ste pripremili (izgled, reči, neverbalno). Verovatno će prvi korak biti rukovanje. Uvek je teško kad upoznajete nekog po prvi put. Imate li ili nemate običaj da se rukujete, ovaj put sačekajte da se Vama pruži ruka. Pazite, prilikom rukovanja ne želite slomiti ruku nekom ko će Vas možda zaposliti. Rukujte se ravnomerno, a ne kao mlitava riba. Nemojte biti smrtno ozbiljni, ali ne želite ni da Vam poslodavac izbroji sve zube.

2.    Sedenje: Ne sedajte bez uputa od strane poslodavca. Nakon što Vam pokaže mesto, sednite. Način na koji sedite budućem će poslodavcu dati određeni broj informacija (Wainwright, 2001). Ne želite se sigurno ispružiti kao da je opuštena kućna atmosfera, ali ne smete se ponašati ni kao da sedite na autobuskoj stanici na kojoj je temperatura ispod nule. Smestite se opušteno, ali nikako preopušteno. Koliko god razgovor postao neformalan tokom vremena, ne smete leći na stolicu. Ne gledate utakmicu ili omiljenu seriju kod kuće.

3.     Ne pravite nikakve defanzivne barijere Vašem telu: Intervju za posao nije vreme kada trebate da pokažete Vašu sramežljivost ili zatvorenost. Prekrstite li ruke na grudima i budete li Vašim ramenima stalno klimali, možete izgledati negativno ili čak agresivno. Ovaj gest univerzalno se smatra gestom koji je defanziva gotovo prema svemu u toj prostoriji i najčešće je korišćen pri prvoj komunikaciji sa nepoznatim osobama (Benjamins. B. V. 2010). Koristite otvoreni i iskreni stav podupirući ga otvorenim gestovima naginjući se blago napred prema intervjueru.

4.    Držite ruke dalje od Vašeg lica: Deca rukom pokrivaju usta kad lažu. Odrastanjem ova nesvesna aktivnost prelazi u polutovoreno pokrivanje usta, a zatim u munjevito brzo dodirivanje nosa. Izbjegavajte ove aktivnosti, jer će preterano dodirivanje lica naterati da mu postanjete sumnjivi i time ćete ga dovesti u iskušenje da Vam ne poveruje. Kako biste izbjegli ove aktivnosti držite ruke na stolu, šake sklopljene i laktove opuštene. Pazite, ova pozicija ruku ne sme dugo potrajati, a opuštanje laktova gotovo je najvažnije jer smanjuje napetost. Istovremeno, ne pravite piramidu koja će poslodavcu nesvesno govoriti da smatrate kako ste najpametniji u prostoriji.

5.    Ostanite fokusirani: Vrlo je važno biti koncentrisan tokom intervjua. Prestanite vrteti očima kao da Vam je sve u prostoriji zanimljvije od intervjuera koji Vam se obraća. Gledajte i slušajte istovremeno. Pokažite intervjueru da ga potpuno percipirate.

6.    Sedite mirno: Nemojte se dovesti u poziciju da Vam početno treskanje noge, ili klaćenje noge od kolena na dole, od nervoze preraste u refleksno treskanje koje je gotovo nemoguće zaustaviti. Nijedan poslodavac ne želi pomisliti kako ispod stola igrate određeno narodno kolo i tako trošite dragoceno vreme. Ovakvi pokreti su nepotrebni. Umesto toga, sedite elegantno i umerenim pokretima oslikavajte ono što pričate.

7.   Održavajte kontakt očima: Održavajte kontakt očima sa osobom koja Vam govori, ali nikako ne buljite. Niko ne želi potencijalnog serijskog ubiicu u svojoj firmi. Pokušajte sledeće: stvorite zamišljeni trougao iznad nosa intervjuera i ne gledajte ispod nivoa njegovog nosa. Zadržite Vaš pogled u toj zoni lica. Svaki niži pogled tumači se kao intimniji (Wainwright, 2001).

8.   Usmerite svoje telo: Prekrstiti ruke može biti protumačeno na već opisani način, ali prekrstiti noge možete slobodno. Ukoliko to učinite, preporučljivo je da Vaša kolena ili stopala budu usmerena prema onom s kim razgovarate.

9.    Koristite ruke: Korišćenjem ruku pokazaćete svoje samopuzdanje, izdvojiti nešto i oblikovati vaše ideje i izjave, ali nemojte preterati. Niste narodni heroj ako ste stigli na razgovor za posao. Izbegavajte upiranje prstima u osobe kojima govorite. Umesto toga, koristite otvorene dlanove kada govorite i odgovarate na pitanja, oblikujte svoju priču koju upućujete intervjuerima i nastojte to umereno raditi. Na ovaj način im pokažite da ste odličan govornik i manipulator, ali ne i narodni heroj sa bombama u rukama za vreme poslovnih sastanaka.

 

Ukoliko ste se odlučili aplicirati za posao, već ste to uradili ili se spremate za intervju, ovo su neke od glavnih smernica kako da se ponašate prilikom razgovora.  Nastojte se držati navedenih principa i uspeh je zagarantovan sa 5% greške.

MOĆ JE SADA U VAŠIM RUKAMA, VAŠOJ NEVERBALNOJ KOMUNIKACIJI.Autor: Bojan Pavlović, bacc. psihologije

 

 

Comments powered by CComment

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: