Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
more_slike

Roditelj u proseku objavi skoro 1.000 slika svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina, pokazalo je istraživanje britanskog sajta "The Parent Zone", koji se bavi zaštitom na internetu i roditeljstvom u digitalnoj eri. Najviše fotografija mame i tate objave na "Fejsbuku", i to leti, kad na njihovim profilima dominiraju slike dece s plaže i mora. Većina roditelja to čini nesvesno i ne razmišljajući o tome da li tako možda ugrožavaju detetovu privatnost.

- Pre nego što stavite sliku mališana na bilo koju društvenu mrežu, uvek prvo dobro razmislite kako bi se on osetio kada bi je video na internetu i da li bi mu zbog toga bilo neprijatno. A kad postavljate slike dece s plaže na društvenim mrežama, poželjno je i da ograničite vidljivost samo za prijatelje i rođake. Tako smanjujete mogućnost zloupotrebe - otkriva Dragana Stanković, psiholog i urednica portala Psihologijaonline.com.

Stavljanjem fotografija golišave dece na društvene mreže roditelji decu direktno dovode u opasnost. Iako su slike polugole ili gole dece koja se igraju u pesku na plaži većini ljudi potpuno simpatične i nevine, ipak, nažalost, ima i onih koji će na njih gledati na potpuno drugačiji način. Mame i tate nikad ne mogu da budu sigurne u čijim rukama će završiti slike njihovih mališana i u koje svrhe će biti korišćene. Čak ne možemo biti sigurni ni da među našim prijateljima na društvenim mrežama nema takvih ljudi.

#blic #bliczena #more #slike #deca #intervju 👩‍👧‍👧👨‍👧‍👧🐬🏖📸

A post shared by Dragana Stankovic (@dragana.psihologijaonline) on

- Iako je 21. vek, mislim da ne mora baš svaki trenutak da se zabeleži kamerom, jer neke stvari treba čuvati kao uspomeneu srcu i glavi. Potpuno je u redu da budete ponosni na svoju decu i da putem fotografija na društvenim mrežama delite važne trenutke s porodicom i prijateljima, ali ne treba preterivati - savetuje naša sagovornica.

more_slike

Društvene mreže nam omogućavaju da budemo priznati, pa što više imamo lajkova i komentara prijatelja, čini nam se da smo priznatiji u društvu u kom živimo. Ipak, rođenje deteta, prvi rođendan ili prvi zub lepi su i posebni trenuci koji zaslužuju uživanje u realnom svetu, ali ne i u virtuelnom. Takođe, ne budite od onih roditelja koji teraju decu da se "spontano" smeše za kameru i ne trčite po telefon da biste usklikali dete koje plače zato što mu je ispao zub umesto da ga tešite.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Pretraga

ZAKAŽITE KONSULTACIJU

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: