Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
ImageUčenje je menjanje individue. Do bliže odredbe učenja kao menjanja može se doći ako se ono protivstavi nekim drugim vrstama menjanja individue. Takvo drugačije menjanje je sazrevanje.

Iako se učenje ne može strogo odvojiti od procesa sazrevanja, ono je pretežno uslovljeno delatnošću same individue i to delatnošću koja je izazvana potrebama te individue i određenim uticajem spoljne stvarnosti na nju. Sazrevanje je, naprotiv, pretežno uslovljeno razvićem same strukture organizma, naročito strukture nervnog sistema, a manje uslovljeno nekom naročitom delatnošću u vidu vežbanja i nekim vidljivim i određenim uticajem sredine u kojoj individua živi.

Promene nastale učenjem su relativno trajne. One su posledica promena plastičnog nervnog sistema. One mogu trajati nekoliko dana, više meseci pa čak i više godina. Nešto od onog što smo naučili može trajati kroz ceo naš život. Dakle, učenje je progresivno i relativno trajno menjanje individue nastalo pod uticajem sredine i izazvano potrebama individue koja se menja. (prema Stevanović, 1973)

Malo ima čovekovih osobina koje nisu proizvod učenja. Njegovo iskustvo nije ništa drugo nego nešto naučeno. Svi njegovi opažaji su proizvod učenja. I sticanje novih pojmova je učenje. Promene koje nastaju učenjem ne odnose se samo na sticanje znanja i veština. Učenjem se neprestano menja i čovekova ličnost u užem smislu. Socijalizacija čoveka, postajanje čoveka čovekom, niz dugih procesa koji se uglavnom obavljaju za vreme perioda detinjstva i mladosti, sastoji se u učenju. Sve lične osobine, stavovi, gledanje na svet, odnosi prema drugim članovima društva, odnosi prema društvu kao celini i prema raznim društvenim ustanovama, stavovi prema raznim idejama, sve sklonosti, navike i mane takođe se stiču učenjem. Uče se i potrebe, čak i potreba da se uči. Uče se težnje, želje i ciljevi, sve ono što će u stvari pokretati na novo učenje. Učenje je, prema tome, i neprestano progresivno menjanje ličnosti. (prema Stevanović, 1973)

Pretraga

ZAKAŽITE KONSULTACIJU

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: